Lwów dołącza do serii wydarzeń wspierających kobiety w IT

29/02/16
Wiadomości z firmy
W dniu 25 lutego 2016 we Lwowie w siedzibie głównej SoftServe odbyła się konferencja pod hasłem „Anita Borg Celebration Event”.

Seria spotkań na całym świecie jest organizowana tradycyjnie, aby uczcić urodziny znanej amerykańskiej aktywistki i w tym roku Lwów nie pozostał z boku. Wydarzenie odbyło się pod opieką grupy Women Techmakers Ukraine przy wsparciu firmy SoftServe. Każdy, kto pracuje w IT czy tylko zainteresowany IT lub zaczynający swoją przygodę w IT był mile widziany jako uczestnik konferencji.

Kseniia Shumelchyk zwyciężczyni programu stypendialnego Anity Borg w firmie Google i jednocześnie koordynatorka grupy Women Techmakers Ukraine rozpoczęła spotkanie swoim przywitaniem. Ksenia opowiedziała o możliwościach wynikających z uzyskania stypendium w wiodących firmach IT (Google, Facebook itp) oraz podzieliła się swoją historią i doświadczeniem. „Głównym celem grupy Women Techmakers Ukraine jest opowiadanie o możliwościach pracy w sektorze IT, wizji kariery i szansach dla kobiet” zaznaczyła Kseniia.

1

Natalia Vasylenko, Inżynier Oprogramowania z SoftServe kontynuowała spotkanie prowadząc techniczną prezentację na temat używania CQRS. Prelegentka opowiadała o powodach, zaletach i wadach stosowania CQRS w tworzeniu architektury aplikacji.

2

Prezentacja przygotowania przez Mary Koliadenko, Ukrainkę, która pracuje w londyńskim biurze Google okazała się być prawdopodobne najbardziej przewidywaną. Mary podzieliła się swoim doświadczeniem w pracy dla jednej z najbardziej prestiżowych firm na świecie, opowiadała o skali Googla i wszystkich wysiłkach, których firma się podejmuje by zdobyć następny miliard użytkowników. „Każdy inżynier w Google pracuje w taki sposób by inny inżynier samodzielnie nie mógł zniszczyć świata” żartowała Mary dzieląc się informacjami o pracy w firmie.

3

Ostatnia część konferencji to preznetacja najmłodszej prelegentki, Mariyi Dzhali, która na co dzień jest inżynierem oprogramowania w SoftServe. Mariya jest aktywną uczestniczką i organizatorką grup wspierających dzięwczęta w rozwoju ich kariery w sektorze IT.  “Celem takich warsztatów jest zachęcenie dziewcząt do pracy i zagłębienia się w świat IT i co ważniejsze pokazanie, że nie trzeba się go obawiać” opowiadała Mariya.

4

Koniec końców ponad 70 osób uczestniczyło w konferencji. Najbardziej aktywne uczestniczki otrzymały prezenty i okazję do porozmawiania z prelegentami tej konferencji, podzielenia się swoim zawodowym doświadczeniem w zdominowanym przez mężczyzn świecie IT.

5